VÄLKOMMEN TILL DIKTATUR-MAFFIAN!
Erik Rantzow har engagerat sig i Ventrafikens
ordningsregler, både i ord och handling. Bland annat har han
kontrollerat hur serveringstillståndet efterlevs på båtarna.
Trakasserier, menar det kommunala bolaget som kopplat in en jurist och
hotar med rättsliga åtgärder.
Erik Rantzow är en engagerad ungdom. Han var till exempel med och
dammade av lokala Liberala ungdomsförbundet och när han inte går i
skolan sitter han med i Folkpartiets styrelse i Landskrona.Det senaste året har han även varit en del i den stundtals livliga debatten kring Ventrafikens ordningsregler och öppet kritiserat det kommunala bolaget. Särskilt en fråga har fångat hans intresse: serveringstillståndet.
Personligen tycker han inte att ett kommunalt bolag ska sälja alkohol. Men:
– Nu har de fått tillstånd och de ska inte bedömas sämre för att de ägs av en kommun. Men de måste följa alkohollagen precis som alla andra, säger Erik Rantzow.
Familjen driver ett café på ön och sommartid åker han över i princip dagligen för att hjälpa till. Under turerna har han ibland gått rundor på båten för att se hur serveringstillståndet efterlevs. Inte bra, hävdar Erik Rantzow.
Vid de tillfällen han hittat någon som druckit medhavd alkohol har han noterat detta, och i enstaka fall dokumenterat med mobilkamera.
Från Ventrafikens sida menar man att 16-åriga Erik Rantzow har trakasserat personalen. Nu har de kopplat in en jurist och hotar med rättsliga åtgärder. Dessutom uppmanas han att rådgöra med en egen advokat som kan tillvara hans intressen.
Själv upplever Erik Rantzow att det blivit jobbigt att åka båten.
– Det är många frågor som dyker upp. Vågar jag titta på personalen, eller sitta i cafeterian? Vad händer om jag möter vd:n? Det är klart att det blir obehagligt, säger han.
I juristens brev, som även skickats till hans mor Maria Rantzow, framgår det till exempel att han vid ett tillfälle ska ha pekat på en anställd och talat om denna inför en väninna. Han ska även ha observerat personalen "på ett påtagligt sätt" och låtit dem förstå att han har ögonen på dem. Allt detta tillbakavisar, Erik Rantzow.
– Jag har inte sagt något i den stilen. Men det är klart att om jag går runt och ser efter om folk dricker medhavd alkohol så blir personalens känsla att jag håller koll på hur utför sitt arbete.
Vid ett tillfälle har Ventrafiken även mottagit klagomål från resenärer som ska ha upplevt sig besvärade när Erik Rantzow frågade om han fick ta en bild medan de satt och drack. Händelsen ledde till att han fick legitimera sig för kaptenen.
Det, tillsammans med att Erik under en tid känt sig utpekad och baktalad av de anställda på grund av sitt engagemang, blev droppen för Maria Rantzow som nästan alltid åker tillsammans med sonen.
I mitten av juni kontaktade hon Ventrafikens vd Magnus Anderson.
– Jag ville att de skulle be om ursäkt för hur min son behandlats. Erik är 16 år och väldigt engagerad i att saker och ting ska vara rättvist. Det är som att de straffar honom för den kritik som Ventrafiken fått utstå.
Senare ringde Maria Rantzow även upp Magnus Anderson.
– "Ok", sa jag. "Jag ska säga till Erik att tona ned sitt engagemang i alkoholfrågan. Men då ska ni be om ursäkt". Jag fick bara till svar att han skulle tala med den berörda personalen, säger hon.
Ett par veckor senare landade brevet från juristen i familjen Rantzows brevlåda.
Erik Rantzow förnekar inte att han kontrollerat om alkohollagen följs. Men mer än så är det inte. Visst har han tagit till orda och kunnat upplevas som ihärdig och frågvis, men bara på de stormöten som kretsat kring det bristande förtroendet mellan Venborna och Ventrafiken. Numera sitter han med i den nybildade Ventrafikgruppen.
I brevet från juristen kopplar Ventrafiken samman de påstådda trakasserierna med Eriks engagemang. Det gör Erik Rantzow och hans mamma också.
– Känslan är att de vill skrämma honom till att vara tyst, säger Maria Rantzow och fortsätter:
– Vad ska vi sätta emot? Vi har inget kommunalt bolag som betalar våra advokaträkningar. De skjuter mygg med elefantbössa.
Erik Rantzow själv har svårt att se hur han kan ha fått någon i personalen att må dåligt.
– Man kan må dåligt av många saker, givetvis. Men jag har knappt pratat med dem och definitivt inte passerat någon gräns.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar