söndag 21 juli 2013

Landskrona kommun tar till Maffia-metoder mot tonåring för att han kontrollerar svenska statens alkohol-försäljning - Torkild Strandberg-Maffian hotar 16-årige Erik Rantzow


VÄLKOMMEN TILL DIKTATUR-MAFFIAN!


Erik Rantzow har engagerat sig i Ventrafikens ordningsregler, både i ord och handling. Bland annat har han kontrollerat hur serveringstillståndet efterlevs på båtarna. Trakasserier, menar det kommunala bolaget som kopplat in en jurist och hotar med rättsliga åtgärder.
Erik Rantzow är en engagerad ungdom. Han var till exempel med och dammade av lokala Liberala ungdomsförbundet och när han inte går i skolan sitter han med i Folkpartiets styrelse i Landskrona.
Det senaste året har han även varit en del i den stundtals livliga debatten kring Ventrafikens ordningsregler och öppet kritiserat det kommunala bolaget. Särskilt en fråga har fångat hans intresse: serveringstillståndet.
Personligen tycker han inte att ett kommunalt bolag ska sälja alkohol. Men:
– Nu har de fått tillstånd och de ska inte bedömas sämre för att de ägs av en kommun. Men de måste följa alkohollagen precis som alla andra, säger Erik Rantzow.
Familjen driver ett café på ön och sommartid åker han över i princip dagligen för att hjälpa till. Under turerna har han ibland gått rundor på båten för att se hur serveringstillståndet efterlevs. Inte bra, hävdar Erik Rantzow.
Vid de tillfällen han hittat någon som druckit medhavd alkohol har han noterat detta, och i enstaka fall dokumenterat med mobilkamera.
Från Ventrafikens sida menar man att 16-åriga Erik Rantzow har trakasserat personalen. Nu har de kopplat in en jurist och hotar med rättsliga åtgärder. Dessutom uppmanas han att rådgöra med en egen advokat som kan tillvara hans intressen.
Själv upplever Erik Rantzow att det blivit jobbigt att åka båten.
– Det är många frågor som dyker upp. Vågar jag titta på personalen, eller sitta i cafeterian? Vad händer om jag möter vd:n? Det är klart att det blir obehagligt, säger han.
I juristens brev, som även skickats till hans mor Maria Rantzow, framgår det till exempel att han vid ett tillfälle ska ha pekat på en anställd och talat om denna inför en väninna. Han ska även ha observerat personalen "på ett påtagligt sätt" och låtit dem förstå att han har ögonen på dem. Allt detta tillbakavisar, Erik Rantzow.
– Jag har inte sagt något i den stilen. Men det är klart att om jag går runt och ser efter om folk dricker medhavd alkohol så blir personalens känsla att jag håller koll på hur utför sitt arbete.
Vid ett tillfälle har Ventrafiken även mottagit klagomål från resenärer som ska ha upplevt sig besvärade när Erik Rantzow frågade om han fick ta en bild medan de satt och drack. Händelsen ledde till att han fick legitimera sig för kaptenen.
Det, tillsammans med att Erik under en tid känt sig utpekad och baktalad av de anställda på grund av sitt engagemang, blev droppen för Maria Rantzow som nästan alltid åker tillsammans med sonen.
I mitten av juni kontaktade hon Ventrafikens vd Magnus Anderson.
– Jag ville att de skulle be om ursäkt för hur min son behandlats. Erik är 16 år och väldigt engagerad i att saker och ting ska vara rättvist. Det är som att de straffar honom för den kritik som Ventrafiken fått utstå.
Senare ringde Maria Rantzow även upp Magnus Anderson.
– "Ok", sa jag. "Jag ska säga till Erik att tona ned sitt engagemang i alkoholfrågan. Men då ska ni be om ursäkt". Jag fick bara till svar att han skulle tala med den berörda personalen, säger hon.
Ett par veckor senare landade brevet från juristen i familjen Rantzows brevlåda.
Erik Rantzow förnekar inte att han kontrollerat om alkohollagen följs. Men mer än så är det inte. Visst har han tagit till orda och kunnat upplevas som ihärdig och frågvis, men bara på de stormöten som kretsat kring det bristande förtroendet mellan Venborna och Ventrafiken. Numera sitter han med i den nybildade Ventrafikgruppen.
I brevet från juristen kopplar Ventrafiken samman de påstådda trakasserierna med Eriks engagemang. Det gör Erik Rantzow och hans mamma också.
– Känslan är att de vill skrämma honom till att vara tyst, säger Maria Rantzow och fortsätter:
– Vad ska vi sätta emot? Vi har inget kommunalt bolag som betalar våra advokaträkningar. De skjuter mygg med elefantbössa.
Erik Rantzow själv har svårt att se hur han kan ha fått någon i personalen att må dåligt.
– Man kan må dåligt av många saker, givetvis. Men jag har knappt pratat med dem och definitivt inte passerat någon gräns.


Visar 50 av 54 kommentarer

  • Skjut, Kalle! 1 dag sedan
    Det var en märklig ung liberal.
  • På vilket vid då. Min ståndpunkt är att har man serveringstillstånd så ska också man följa lagen. Det är väl en liberal uppfattning att alla är lika inför lagen även om man är en kommun.
  • Erik om alla krogar skulle följa alkohol lagen till punkt o pricka skulle du få stänga väldigt många krogar i Landskrona
    istället varför tar du inte Jobb som alkohol handlaläggare  det verkar som du vill göra det bättre, att ta foto av personer som dricker  utan att fråga personen och sedan ha i syfte att använda bilden  är olagligt och oetiskt.
  • Snarare en märklig VD som anlitar en advokat att skriva ett brev i stället för att ta itu med problemen i restaurangen. Han borde avgå frivilligt eller få sparken av styrelsen. Om den är kompetent och ser till ventrafikens bästa.
  • Sparken för att någon gäst tar med en egen öl. Är allt bara svart eller vitt i Landskrona? Klarar du inte av att se fler nyanser av problemet?
  • Ronskij 1 dag sedan
    Goddag.
    Någonting av det här förloppet går inte in i min skalle. Jag förstår att båten har serveringstillstånd av alkohol.
    Men som framskymtar så har man tydligen inte något större intresse av att stöta sig med passagerarna som ju är deras inkomstkälla.
    Och på grund av detta så vänder sig Magnus Andersson och hans personal mot en liten pojke på sexton år som brinner av ett livaktigt politikintresse och som tydligen genom sina frekventa resor uppmärksammat den medhavda spriten.
    Det här kan man se som ett moraliskt dilemma.
    Skall man stödja ett engagemang som görs för att få båtens personal och chef att anamma förbudet mot medhavd sprit och därmed riskera att stöta sig med stammisarna som åker med båten?
    Eller skall man istället "skjuta den budbärare" som fylld av en tonårings rättviseiver påtalar brister i alkoholhanteringen?
    För mej är svaret självklart.
    Att Magnus Andersson uppfattar regelbrotten som något man ser mellan fingrarna med av ovannämnda orsaker och istället strider mot det förbud som jag förmodar hans eget rederis representanter satt på pränt är minst sagt egendomligt.
    Och riktigt märkligt blir det när han tydligen har option på att använda det tidigare krisdrabbade företaget till att anlita dyra jurister för att formulera ett brev med klagomål.
    Jag ser fram emot att brevet offentliggörs samtidigt som båtens ägarrepresentanter klargör reglerna för alkoholhanteringen ombord.
    Det är det minsta man kan begära.
    mvh
  • magnus_i_vellinge 1 dag sedan
    Tack för att det finns ungdomar som Erik. Davids kamp mot goliat är inte lätt. Än värre när det är ett kommunalt bolag.stå på dig. Mvh. Magnus
  • Venbåten är jämförbar med en landsvägsfärja eller ett Pågatåg. En del av kommunikationsinfrasrukturen och inte en ölhall. Bort med all alkoholförtäring under dom ynka minuter färjan är under gång.
  • Nu är pågatågen knappast torrlagda...
  •  Hoppsan, tydligen något jag har missat. Var finns Skånetrafikens restaurang med fullständiga spriträttigheter på Pågatågen?
  •  Man kan köpa öl i serveringen på Öresundståget, vet inte hur stak dock.
  • Tjensen1 1 dag sedan
    Låt barnet engagera sig i de fattigas tillvaro istället,
  • Jag engagerar mig på många olika fronter. Jag har till exempel ett fadderbarn i Indonesien.
  • Bibbi Magnusson 1 dag sedan
    Får man ta med alkohol i resaurangen, var förvarar jag annars det jag skall dricka på Ven.
    Bibbi
  • Joakim 1 dag sedan
    Starkt jobbat Erik. Fler borde arrangera sig som du gör. Ventraffiken försöker bara tysta dig.
  • doctor longhair 1 dag sedan
    Vad sysslar Landskrona kommun med?
    Har ynglingen gjort sig skyldig till någon brottslig handling, skall han polisanmälas, basta!
    Om inte, så låt honom vara ifred, men har folk suttit och druckit medhavda alkoholdrycker i serveringsutrymme, skall serveringstillståndet åka all världens väg, men det är ju kommunens egen tillsynsmyndighet, som hanterar detta, och då är risken, att man inte vågar göra något som går ens arbetsgivare emot. Då hotar man väl - på känt USA-maner -med advokater även mot sådana illvilliga personer i de egna leden.
  •  Förutsätter att Erik skickat ett PM till socialnämnden med sina iaktagelser ang. alkoholförtäring av medhavt i restaurangen. Eftersom Ventrafiken är en kommunal angelägenhet torde en granskning av JO vara lämplig.
  • ej polis 1 dag sedan
    Erik är ingen myndighetsperson som har delegation på att utöva myndighetsutövning så han skall inte springa runt och leka polis utan istället anmäla missförhållande till rätt myndighet som har delegation på att vidtaga rätt åtgärder.
  • Det har han all rätt att göra. Däremot får man inte fotografera utan tillstånd men det har inte gjort.
  • Du får fotografera på allmän plats utan tillstånd med handburen kamera. Ventrafikens båtar är allmän plats.
  •  Så vitt jag vet så har han all rätt i världen att fotografera, en kommunal båt räknas som offentlig plats (inte privat) och på offentliga platser får du fotografera hur mycket du vill, vem du vill och när du vill.
  • Och framförallt när du ser något olagligt pågå!
  • Vill bara justera lite. Fotografera får du göra överallt. På privat område kan du nekas att fotografera. Men det är alltså inte något automatiskt fotoförbud bara för att det är privat område. Och det är faktiskt inte så att en till exempel en buss eller kommunal båt är offentlig plats. Faktiskt. Det kan ställas krav på dig för att du får vistas där och du kan nekas att fotografera. Men återigen, det är inte automatiskt fotoförbud...
    Och du får fotografera tills du via uppmaning eller skyltning uppmärksamms på att du inte får fotografera. Bilderna är inte olagliga bara för att det (eventuellt) är fotoförbud. Fotograferandet är inte olagligt men du kan straffas för att du vistas på området utan följa att följa reglerna. Och reglerna kan vara att du inte får fotografera...
  • Nej men han har en moralisk skyldighet att anmäla ett brott och när det kommunala bolaget försvarar sig med att dra en minderårig inför rätta, då är tidningen är bra media att visa upp sig för. Jag hade aldrig vetat om att kommunen brister i sitt serveringstillstånd om inte en modig 16 årig kille vågat ställa sig upp och påpekat det.
    Bra jobbat Erik!
  • Barabra2011 1 dag sedan
    Tänker inte åka ut till ven mer om man ska bli smygfilmad när man tar en pilsner. Vad är det med folket där ute på ön?? Har dom inget att göra eller?? Stackars människor.


  • Jag säger också "Stackars människor" om dom som inte under de få minuterna färden tar måste dricka alkohol. Mot gällande regler dessutom. Dom borde nog också titta på sin relation till just alkohol, förnekelse är det stora problemet.
  • Det är ju 30min. På Scandlines och sundsbussarna dricks del en hel del trots att det bara är 20min
  • Vem har sagt något om "måste"? Det hela är mycket enkelt, är man sugen på öl dricker man öl. Är man inte sugen på öl dricker man inte öl. Det har inget att göra med att man "måste" dricka alkohol på båten.
  •  I artikeln står det ju att han frågat om han fick ta bild på de som satt och drack, det är väl knappast att smygfilma? Vet dock inte om det gällde samtliga tillfällen, men om personerna i fråga blivit tillfrågade om det gick bra att ta bild kan det knappast vara smygfilming. Sen framgår det ju från artikeln att Erik inte bor på Ven, utan enbart har sitt sommarjobb. Han borde ju således inte tillhöra "folket där ute på ön"..
  • Smygfilmad? om du läser artikeln kan du se att han har frågat innan han har tagit bilder.
  • Smygfilmad blir du ju inte. Står klart och tydligt han frågat om han fick ta foto. Stor skillnad med det du påstår.
  • Mariekarlsson680 1 dag sedan
    Har vi inte alla någongång haft lite öl eller vin med oss på våra utflykter??
    Och har man inte många ggr tagit sig en öl på vägen till utflykten??
    Tillåtet eller inte,så funkar ju det så för många.
    När när man läser detta e det nog mer än jag som pekas ut som buse.
    Lagar e till för att följas ,men känns ju patetiskt!
    Att man blåser upp detta såhär stort måste ju bero på att man har för lite att skriva om..
  • Man får inte lov att dricka medhavd alkohol i restaurangen. Så är det på många restauranger. Om jag har förstått det hela rätt så kan du fortfarande ta en öl på vägen till utflykten men du får köpa den i restaurangen.
  • Sist gång jag var ute hade vi med oss en system kasse det var samma regler som på de mesta restauranger så länge some du inte visar öppet att du har med egen alkohol samt inte dricker den så gick det bra att ha detta med sig.
  • Kan så vara att det känns småaktigt, men varför ska man acceptera att ett kommunalt bolag bryter mot alkohollagen, som kommunen själv utövar tillsyn över.
    Vad tror ni händer om man gör inspektion hos ett privatägt utskänkningsställe?
    Att påpeka för personalen, är i mitt tycke
    första steget, nästa steg är att lämna över till de som övervakar alkoholtillstånd.
    Kallas civilkurage, och är alltid kul att se.
  • GustavAnder 1 dag sedan
    Vad jag vet ska/får inte privatpersoner agera som Polis eller myndighetsperson, det finns en gräns mellan privat och myndighet.
  •  Att ha fullgod syn och gott omdöme gör ingen till polis eller myndighetsperson, men väl till en god medborgare om man vågar vidarebefordra sina iakttagelser till granskande media. Ytterligare cred för att han gör det helt öppet.
  • Vem som helst får anmäla missförhållanden. Vem som helst får gå till tidningen.
  •  Som K. Ukènockså skriver. Att observera iakttagelse  till media är inget myndighetsutövande. Det får vem som helst göra
  • Kan man inte skilja på att agera som myndighetsperson eller anmäla/observera brott eller missförhållande så bör man inte heller använda orden i diskussioner...
    Eller du menar att ALLA som anmäler ett brott eller bevittnar ett brott begår myndighetsutövning?
  • Myntet brukar ha två sidor :) det hela verkar dock över agerat ifrån ventrafikens sida oavsett vad.
  • Att dokumentera pågående eventuella olagligheter är inget brott utan tyder på civilkurage. Skall de ha serveringstillstånd är det bättre lägga focus på att sköta det på ett regelmässigt sätt.
  • Peter B 1 dag sedan
    En kund påtalar att Ventrafiken inte följer lagen, istället för att ta tag i det uppenbara problemet dvs se till att följa lagen, tar man av skattebetalarnas pengar och tillkallar en advokat, för att skrämma upp kunden till tystnad. För mig är det uppenbart att VDn tappat omdömet totalt, och med bakgrund av tidigare agerande från den samme, bör man inför nästa styrelsemöte fundera över vem ska driva bolaget i framtiden.
  • Marko Huttunen (M) 1 dag sedan
    I en värld där politiskt engagemang, civilkurage och mod är en bristvara är det uppfriskande att se människor som Erik. Det är kanske inte världens största och viktigaste fråga, men varför ska alla engagera sig i de frågorna? Uppenbarligen engagerar frågan, 25 kommentarer till artikeln i skrivande stund, är ett bevis för det. Att dokumentera med fotografier gör Erik helt rätt i. Alla som haft att göra med myndigheter och tidningar vet att ju bättre underlag desto bättre. Stå på dig Erik, annars gör någon annan det!
  • Mer herregud, uppmanar en politiker folk att gå ut och fotografera andra som de misstänker gör fel/lagbrott?  Vilket samhälle uppmanar du till?  Har du verkligen tänkt igenom vad du skriver?
  • Uppmanar absolut inte Erik eller någon annan för den delen att bryta mot lagen, men det det har jag inte förstått som att han varken gjort eller ens nödvändigtvis behöver göra genom att fotografera.
    Sitter du på allvar och påstår att Erik har brutit mot någon lag?
  •  Fotografering är i princip en grundlagsskyddad rättighet. Smärre inskränkningar i privatbostader och skyddsobjekt, annars plåta på för glatta livet.
  • Är det FEL att medborgare dokumenterar och anmäler brott menar du? Vilket samhälle uppmanar DU till?
  • Marko Huttonen i det här fallet stödjer jag dig helt. Det är inte Eriks sak att avgöra vad som är olagligt eller inte. Han är i sin fulla rätt att dokumentera med kameran och presentera resultatet vid möten eller till polisen. Det råder inte tvång för enskilda personer att göra en polisanmälan om man ser något olagligt. Om jag förstått rätt är liberalerna på riksplanet för fri företagsamhet så stå på dig Erik
  • Grovjobbaren 23 timmar sedan
    Civilkurage, verkligen.
    Dra ut och dokumentera våldsbrotten som dagligen sker i våra städer istället. Så får vi lite fällande domar.
    Då kan vi snacka civilkurage, nu är det bara förtrödenhet. =)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Popular Posts

Unordered List

Everything on the blog is to be regarded as works of art